Hirs med bacon och aubergine

Vill dela med mig av en maträtt som jag improviserade fram någon gång när Hemköp hade extrapris på aubergine (5 kronor styck... hur bra och CSN-vänligt?!). Den enkla rätten består av en röra av aubergine och bacon, och sedan hirs till det. Hirs är, för den som inte vet, ett naturligt glutenfritt sädesslag som i övrigt påminner ganska mycket om couscous till både smak och konsistens. Nyttigt är det dessutom, det enda jag hade önskat är lite högre fiberinnehåll.* 
 
  • Jag började med att sätta på hirsen på kokning (tar ca 20 minuter för den att bli färdigkokt, dessutom sköljer jag den alltid noga både före och efter med varmt vatten för att få bort beskheten). Sedan stekte jag ett paket skuren bacon och en tärnad aubergine tills de fått en bra yta. Hällde därefter på kanske 3 dl vatten med en tärning grönsaksbuljong för att få lite extra smak och saftighet och lät det sjuda ett tag. Klart!
 
 
*Lite off topic: att hålla en glutenfri diet och samtidigt få i sig tillräckligt av typ alla vitaminer/mineraler är supersvårt och forskning visar att celiakiker faktiskt har en sämre kosthållning på så sätt. Förstår mig inte på alla dessa tomtar som av "hälsoskäl" väljer bort gluten trots att de varken har celiaki eller är veteallergiker.

RSS 2.0